Nieuws over zorgverzekeringen en zorgwatch

Laatste nieuws

Zorgwatch vergelijkt weer 25% meer!

Met deze titel snappen we dat dit een "Wij van wc-eend..." gevoel oproept, daarom zullen we ook aangeven hoe we dit gedaan hebben, zodat eenieder ons kan controleren.
We zijn uitgegaan van een 18 jarige student, woonachtig in Arnhem. Dit zorgt ervoor dat ook studentenpolissen en Salland zorgverzekeraar bij iedere vergelijker die vooraf filtert wordt meegenomen. Hieruit blijkt dat Zorgwatch tenminste 9 zorgverzekeraars en 13 zorgverzekeringen meer vergelijkt dan de mainstream vergelijkers! Sterker nog, we vergelijken soms wel meer dan het dubbele aantal zorgverzekeringen! Hoewel we heel erg trots zijn, is dit voor jullie, de consument, een kwalijke zaak. Een misschien wel goedkopere of beter aansluitende verzekering wordt soms gewoon niet getoond! Hier is de volledige lijst:

VERZEKERAARSVERZEKERINGEN
ZORGWATCH4577
INDEPENDER3564
ZORGKIEZER3660
ZORGWIJZER1829
CONSUMENTENBOND3559
PRICEWISE3357
OVERSTAPPEN1932

|

Chris Oomen (DSW): Weg met vrijwillig eigen risico

De enige verzekeraar in het land die bekend staat achter solidariteit te staan ipv. winst bejag laat via haar topman weer van zich horen. In een open brief in de Telegraaf betoogt hij dat het vrijwillig eigen risico niet eerlijk is. Hier zijn we helemaal mee eens, sterker nog 3 jaar geleden hebben we exact dit al betoogd.
Dhr. Oomen snijdt hier een van de belangrijke punten aan, die zorgen dat ons zorgstelsel alles behalve solidair is.

Lees verder

DNB: Risico op verdwijnen aanvullende zorgverzekering

De DNB waarschuwt dat aanvullende zorgverzekeringen kunnen verdwijnen omdat mensen nu vooral verzekeren tegen de zorg die ze verwachten. Aangezien de aanvullende zorgverzekering een commercieel product is, mogen verzekeraars, dit soms al verliesgevend product gewoon afschaffen of uitkleden. De DNB vraagt verzekeraars te kijken naar aanpassingen van het product bv. een meerjarig product. Onze eerste reactie is: "Goh, hadden we nou niet verwacht...". Wij zien al jaren de aanvullende verzekering duurder worden (vaak gemiddeld 10%) en dekking die steeds minder wordt. Dit symptoom is inherent aan het zorgverzekeringsstelsel. De oplossing van de DNB gaat dan ook niet werken.

Lees verder
|

Zorgverzekering 2018

Het nieuwe zorgseizoen is weer begonnen. Zorgverzekeraars duikelen over elkaar heen om zichzelf op de schouders te kloppen dat ze hun reserves hebben ingezet zodat de premie niet veel stijgt of juist licht daalt. Ondertussen stijgen de aanvullende verzekering weer met 10%+ maar dat zeggen ze er niet bij. Uiteraard kun je bij Zorgwatch.nl alle zorgverzekeraars objectief vergelijken en de voor jou goedkoopste zorgverzekering rolt er automatisch uit.

Lees verder
|

Zorgwatch presenteert: samenwerking ZP Zaken en Zorg en Zekerheid collectiviteit met hoge korting

Aangezien de premies weer hard zijn gestegen, zijn we blij te melden dat we samen met ZP Zaken een op zelfstandig professionals gerichte collectiviteit bij Zorg en Zekerheid kunnen aanbieden. Via deze collectiviteit krijgt u 10% korting op de basisverzekering en 23% korting (inc. introductie en internetkorting) op de aanvullende pakketten van Zorg en Zekerheid. Ga naar Zorg en Zekerheid, antwoord “ja” op de vraag of u gebruik maakt van collectiviteitskorting en vul in bij vereniging “ZP Control” of collectiviteitsnummer 30350 en maak gebruik van de scherpe aanbieding. Als je nog geen klant bent bij Zorg en Zekerheid dan krijg je een extra introductie korting, te selecteren onderaan van de 2e pagina.

Lees verder
|

Zorgwatch.nl vergelijkt 33% meer zorgverzekeraars.

Dit jaar is er (zoals elk jaar) veel discussie omtrent zorgverzekeringen en vergelijkingssites. Uit eigen onderzoek blijkt dat de meeste zorgverzekeringsvergelijkingssites eigenlijk geen vergelijkingssite zijn maar meer intermediairs. Zo is het niet mogelijk om via bijvoorbeeld een Independer of Zorgkiezer direct een eerlijke vergelijking te krijgen waarbij de zorgverzekeraars waarmee geen afspraken zijn gemaakt worden meegenomen. Tevens kun je enkel bij zorgverzekeraars afsluiten waarmee zij een overeenkomst hebben. Bij Zorgwatch.nl wordt je doorgestuurd, zoals een echte vergelijkingssite betaamd, naar iedere zorgverzekeraar om daar de verzekering af te sluiten. Tevens wordt er nooit gevraagd om identificeerbare persoonsgegevens zoals geboortedatum en postcode.

Zorgwatch.nl vergelijkt 33% meer zorgverzekeraars dan de bekende vergelijkingssites:

VERZEKERAARSVERZEKERINGEN
ZORGWATCH4881
INDEPENDER3666
ZORGKIEZER3565
HOYHOY3258
CONSUMENTENBOND3666
PRICEWISE3258

|

Nog meer beperking keuzevrijheid

Schrijven we net dat VGZ de keuzevrijheid van patiënten beperkt, blijkt dat andere zorgverzekeraars niet achter konden blijven. Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft een algehele patiëntenstop moeten invoeren omdat het geld op is en zij niets meer vergoed krijgen. We vallen in herhaling maar dit zijn inmiddels toch ernstige beperkingen in de keuze vrijheden van verzekerden. Zolang zorgverzekeraars bepalen wie welke zorg waar vergoed krijgt blijft dit probleem bestaan.

|

VGZ beperkt keuzevrijheid patiƫnten

Patiënten met een zorgverzekering van het VGZ concern (oa. unive, bewuzt, besured, UMC en IZZ) kunnen dit jaar niet meer terecht bij het Medisch Spectrum Twente. Het ziekenhuis heeft het omzetplafond van VGZ bereikt en krijgt niets meer vergoed voor behandelingen. Onderhandelingen hebben tot niets geleid en VGZ heeft nu extra zorg ingekocht bij omliggende ziekenhuizen. Probleem opgelost zou je zeggen? Nou nee, VGZ beperkt zo de keuzevrijheid van verzekerden…

Lees verder
|

Update: Zorgaanbieders en contracten

Deze week heeft Zorgwatch.nl een nieuwe optie toegevoegd aan de vergelijkingsmodule. Er kan vanaf nu gefilterd worden of een zorgverzekeraar wel of geen contract heeft met een zorgaanbieder. We hebben hierin op dit moment alleen academische, algemene, categorale en kinderziekenhuizen toegevoegd, zodat we een klein beetje duidelijkheid kunnen leveren. Echter met het huidig zorgstelsel wordt het jullie en ons niet bepaald makkelijk gemaakt.

Lees verder
|

Het Nationaal ZorgFonds

De afgelopen jaren hebben we al vaak over de marktwerking in de zorg gesproken, waarbij wij niet onder stoelen of banken schuiven dat dit asociaal beleid toch echt eens compleet omgegooid moet worden. Ook dit jaar stijgen de premies weer met 10%. We zijn dan ook blij te zien dat er eindelijk een goed initiatief is gestart: Het Nationaal ZorgFonds. Zorgwatch.nl steunt uiteraard dit initiatief en hier is waarom:

Lees verder
|

Overstappen van zorgverzekering, waar moet je op letten?

Zoals ieder jaar wordt er van consumenten verwacht dat ze kunnen inschatten welke zorg ze nodig hebben en op basis daarvan een zorgverzekering te kiezen. Met meer dan 80 verschillende zorgverzekeringen is het voor vele onbegonnen werk. Dan hebben we het nog niet eens over de bijna 400 verschillende aanvullende verzekeringen. Graag helpen wij bij Zorgwatch iedereen op weg om door de bomen het bos weer een beetje te zien.

Lees verder
|

Helft ziekenhuizen nog geen contract met zorgverzekeraars

De helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft nog geen contract met zorgverzekeraars gesloten, dit meldt het NRC. Hier zien we weer een groot teken aan de wand waarom het huidige zorgstelsels niet werkt. Consumenten moeten deze maand beslissen bij welke zorgverzekeraar zij een polis afsluiten, terwijl ze niet eens weten of hun ziekenhuis wel geheel vergoed gaat worden. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd, maar nog nooit in deze omvang. Zorgverzekeraar VGZ heeft slechts met 30 van de 83 ziekenhuizen op dit moment een contract.
Wat is hier aan de hand?

Lees verder
|

Aanhoudend probleem: Omzetplafond bij zorgverzekeraars

De vorige keer hadden we het over het totaal onbekende hinderpaalcriterium. Iets wat zorgverzekeraars maar al te graag verzuimen mee te delen, want: kost geld. Vandaag stippen we weer een ander fenomeen aan bij zorgverzekeraars, het zogenaamde omzetplafond. Veel zorgverleners werken met een budget vanuit de zorgverzekeraars. De grens van dit budget wordt ook wel omzetplafond genoemd. Nu hoor ik jullie al denken, budgetten? Dat was toch iets van het vorig zorgstelsel waar zoveel kritiek op was? Juist, alleen nu zorgt het voor een harde grens met als gevolg dat zorgverleners noodgedwongen patiënten moeten weigeren als het budget op is.

Lees verder
|

Zorgpremies voor 2016 zijn bekend

De deadline van 19 november 2015 is inmiddels verstreken en de zorgpremies voor 2016 zijn bekend. Althans, bijna alle zorgpremies zijn bekend. Ook dit jaar zijn er weer labels van zorgverzekeraars die niet op/voor de deadline hun premies op hun website publiceren. Onder meer Care4me, Select & Go (verzekeraar mede van Independer), youcare.nu en de Goudse zijn niet op tijd. Wij houden ze in de gaten en noteren de premies zodra deze bekend worden gemaakt.

Zoals overal al is geschreven, zijn de premies van de basisverzekeringen licht gestegen. Wij zullen hiervan nog een overzicht publiceren. Echter er zijn een aantal veranderingen die een veel grotere impact voor consumenten hebben...

Lees verder
|

VGZ verhoogt premies niet/wel

Overal kunnen we lezen dat VGZ de premies niet verhoogt. Echter is dit maar half correct. Mensen die een polis hebben bij VGZ met aanvullende verzekeringen zullen toch echt een hogere premie op hun nieuw voorstel zien. Ondanks het feit dat de zorgpremie op de basisverzekering niet wordt verhoogd, heeft VGZ wel de premies van alle aanvullende pakketten verhoogd.
Vergelijk daarom altijd goed alle polissen en ga zelfs niet uit van de berichten in de media, want zelfs die kunnen misleidend zijn.

|

Hinderpaalcriterium: Het Nederlandse zorgstelsel weer hinderlijk ingewikkeld

In Nederland geldt (gelukkig) nog een vrije artsenkeuze. Dit wil zeggen dat iedere Nederlander recht heeft op een arts naar zijn of haar keuze. Het probleem is dat deze vrije artsenkeuze haaks staat op de natura en vooral budget polissen. Deze polissen geven maar beperkte vergoeding, tot zo laag als 50%, voor behandelingen gedaan bij zorgverleners waar zij geen contract mee hebben. Deze lagere vergoeding beperkt daarmee de vrije artsenkeuze. Daarom heeft de zorgverzekeringswet dit vastgelegd in het hinderpaalcriterium.

Lees verder
|

Ook dit jaar stijgen de premies

Menzis, CZ, Ohra en Zorg en Zekerheid hebben vandaag hun premies bekend gemaakt. In tegenstelling tot de vorige jaren hebben we, op DSW na, lang moeten wachten voordat de eerste premies bekend werden gemaakt. De premie stijgen gemiddeld met 3-4 euro per maand, afhankelijk van de gekozen zorgverzekering. De komende twee dagen zullen de overige zorgverzekeraars hun premies bekend maken. Zorgwatch zal deze dagen de nieuwe premies op de site gaan vermelden. Houd onze vergelijkingspagina in de gaten.

|

Collectieve Zorgverzekering Minima: een wirwar van regelingen

De minima in Dronten krijgen een eigen Collectieve Zorgverzekering Minima zo meldt dagblad de Stentor. Een Collectieve Zorgverzekering Minima is een collectiviteitskorting die een gemeente afsluit met een bepaalde zorgverzekeraar. Mensen net boven bijstandsnorm kunnen dan een extra eigen bijdrage ontvangen vanuit de gemeente bovenop de collectiviteitskorting. Dit klinkt goed. Dat is het deels ook, maar juist voor deze groep wordt het nog complexer en vaak nog steeds oneerlijk.

Lees verder
|

De basisverzekering

Sinds 1 januari 2006 vervangt de basisverzekering het ziekenfonds en de particuliere ziektekostenverzekering. Met de komst van de basisverzekering werd de marktwerking in de zorg ingevoerd. Nederlanders kunnen sindsdien kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars die allemaal hetzelfde product aanbieden. Met een overstappercentage van onder de 6-7% is er van echte marktwerking weinig sprake. Deels komt dit door nog teveel onduidelijkheid en gebrek aan informatie over de Nederlandse zorgverzekering. Zorgwatch hoopt een bijdrage de kunnen leveren aan de informatievoorziening van het soms rare Nederlands zorgstelsel. We beginnen met de basisverzekering.

Lees verder
|

Prijsvechter als zorgverzekeraar. Goed idee?

Half november begint het overstap seizoen voor zorgverzekeringen. Gedurende die periode probeert iedere zorgverzekeraar consumenten naar zich toe te trekken met lage prijzen of extraatjes. Maar als je de premies van de basisverzekeringen vergelijkt verschillen die nog al. Terwijl de dekking precies hetzelfde is. Waarom is dat? Is het verstandig om de goedkoopste zorgverzekering te kiezen?

Lees verder
|

DSW verhoogt zorgpremie met 45 euro

Ook dit jaar trapt zorgverzekeraar DSW het nieuwe zorgverzekeringsseizoen af met het bekend maken van hun nieuwe zorgpremie. In tegenstelling tot vorig jaar verhoogd DSW de zorgpremie met 45 euro per jaar naar 98,75 per maand. De verhoging valt lager uit dan de verwachting van ministerie van VWS (103,58 per maand). Deels komt dit doordat DSW haar premiereserves heeft ingezet.
Zorgwatch zal als er meer premies bekend zijn de premie veranderingen ten opzichte van 2015 en 2014 in beeld brengen.

|

1 op de 5 mensen mijdt zorg vanwege kosten

Open deur Verrassend nieuws: 1 op de 5 mensen in Nederland mijdt de huisarts of apotheek vanwege angst voor hoge kosten, dit meldt VGZ na onderzoek door TNS NIPO. Vooral jongeren mijden zorg of stellen behandelingen uit. Dit leidt tot hogere kosten achteraf omdat aandoeningen verergeren.

Lees verder
|

Veranderingen basisverzekering 2016

Prinsjesdag is weer geweest. Dit betekent weer veranderingen in de wereld van zorgverzekeringen.
Ten eerste gaat de boete op ziek zijn het verplicht eigen risico wederom omhoog met 10 euro per jaar naar €385,-. Tevens verwacht het ministerie van volksgezondheid (wederom) een premiestijging van gemiddeld €85,- per jaar.

Ook wordt de basisverzekering aangepast. de volgende zaken veranderen per 1 januari 2016


  • Vergoeding prenatale chirurgie onder bepaalde omstandigheden (bv open ruggetje)
  • Vergoeding Sportarts
  • Eigen bijdrage gehoortoestellen kinderen tot 18 jaar vervalt
  • Vergoeding medicijnen (Viekirax / Exciera) tegen chronische hepatitis C
  • Vergoeding medicijn (Belimumab) tegen ziekte SLE
  • Behandeling (TIL) voor uitgezaaide melanoom

|

Vrije artsenkeuze blijft bestaan!

De nieuwe zorgwet, die nog minder solidair zou zijn, is afgeschoten in de Eerste Kamer. Drie PvdA senatoren stemden (gelukkig!) tegen. Hopelijk is dit de eerste stap naar een eerlijkere en meer solidaire zorgstelsel. Dit zal naar ons inziens echter niet onder dit kabinet gaan gebeuren. We wachten af wat de nieuwe ontwikkelingen zullen zijn

|

Zorgverzekering en solidariteit: De ziekste schouders dragen de zwaarste lasten

In Nederland geldt de stelling “De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten”. Je ziet dit in veel zaken zoals het progressief belastingstelsel , toeslagen voor minima en indirect in bijvoorbeeld wegenbelasting. Maar hoe solidair is het huidige zorgverzekeringsstelsel en hoe ziet de toekomst eruit? Kort gezegd: Niet solidair en het wordt alleen maar erger.

Lees verder
|

Tandartsverzekeringen: Om kiespijn van te krijgen!

Aanvullende tandartsverzekeringen zijn niet goedkoop. De meeste tandartsverzekeringen zijn ten opzichte van vorig jaar in prijs gelijk gebleven en soms zelfs gestegen. Dit is op zich al opvallend, aangezien de tandartstarieven per 1 juli met gemiddeld 5% omlaag gaan. Heb je wel een tandarts verzekering nodig? En welke tandartsverzekering moet je dan pakken? De meeste mensen krijgen al kiespijn bij de gedachte aan het uitzoekwerk.

Lees verder
|

"Premie zorgverzekering per vergelijkingssite anders"

Het naast elkaar zetten van vergelijkingssites voor zorgverzekeringen levert verschillen op en kan voor de consument geld opleveren. Dit meldt Metro vandaag. Als je dit leest en er verder over nadenkt, is het eigenlijk heel raar. Hoe kan het dat vergelijkingssites die zorgverzekeringen vergelijken met verschillende zorgpremies komen?

Lees verder
|

Zorgwatch.nl presenteert eerste transparante vergelijkingssite

Zorgwatch.nl presenteert vandaag officieel als eerste in Nederland een complete, eerlijke en transparante vergelijkingssite. Objectiviteit en onafhankelijkheid zijn met het vergelijken van zorgverzekeringen eerder uitzondering dan regel, tot nu. Op de nieuwe vergelijkingssite kan men niet alleen alle zorgverzekeringen vergelijken, maar kan men zelfs zien of er provisies uitbetaald worden.

Dit jaar is wederom veel discussie over vergelijkingssites van zorgverzekeringen. Maandag jongstleden riepen partijen in de Tweede Kamer op tot “eerlijke info op vergelijkingssites” als reactie op een onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Met deze presentatie reageert Zorgwacht.nl op de roep vanuit de Tweede Kamer en de conclusie van de AFM voor de levering van eerlijke informatie.

Lees verder
|

CZ, OHRA en HEMA verhogen premies ook

Zorgverzekeraar CZ heeft haar zorgpremies bekend gemaakt. De premies van alle drie de basisverzekeringen gaan met ruim 4 euro per maand omhoog. CZ geeft aan dat het een deel van haar winstreserve heeft ingezet om de premiestijging te beperken. Ook de basisverzekering van OHRA gaat met datzelfde bedrag omhoog.

De zorgpremie van HEMA stijgt flink, de nieuwe basisverzekering is 10 euro per maand duurder en kost nu €99,-. De zorgverzekering van HEMA valt onder Menzis. Deze verhoging zou een indicatie kunnen zijn voor de nieuwe zorgpremie van Menzis, die nog niet bekend is gemaakt.

|

Peiling: 20% stapt over van zorgverzekering door premiestijging

In een enquête onder klanten van VGZ werd gevraag of zij zouden overstappen vanwege de premiestijging die gisteren bekend werd gemaakt. 20% beantwoorde deze vraag met ja. 53% twijfelde nog.
Als andere grote verzekeraars niet volgen met een premiestijging kan dit leiden tot een grote verlies van klanten voor VGZ.

Een andere opmerkelijke uitslag van deze enquête is dat 68% van de ondervraagde geen begrip heeft voor de premiestijging van de zorgverzekeraars.

De verwachting dit jaar is dat een nog grotere groep verzekerden gaat overstappen.

Tarieven tandarts en orthodontist vanaf juli 2015 omlaag

Behandelingen bij de tandarts en orthodontist worden volgend jaar goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld die op 1 juli 2015 ingaan, zo werd vrijdag bekend.
De meeste tandheelkundige zorg, zoals een periodieke controle, het vullen van gaatjes en het trekken van een kies, wordt 5 procent goedkoper.

Zo gaat een periodieke controle maximaal 20,01 euro kosten, in plaats van 21,29 nu. Het tarief voor het trekken van een kies gaat omlaag van 41,63 naar 39,49 euro.

Voor het plaatsen van implantaten, zoals een klikgebit, is de consument zelfs 19 procent minder kwijt. Voor boven en onder is een patiënt dan niet meer dan 462,33 euro kwijt, tegen 571,77 euro nu. De maximumprijzen bij de orthodontist gaan met 1,5 procent omlaag.

De nieuwe tarieven zijn vastgesteld na onderzoek bij negenhonderd praktijken, aldus een woordvoerster. Volgens haar kunnen tandartsen straks nog steeds kostendekkend werken en houden zij ook nog voldoende marge over.

Lees verder
| Bron: nu.nl |

IZA en UMC verhogen premies fors

Na DSW hebben de eerste zorgverzekeraars hun premies bekend gemaakt. IZA en UMC, allebei onderdeel van VGZ, verhogen hun premies flink. Vooral de verhoging van UMC is opvallend. De premie wordt verhoogd van €85,25 naar €98,90, een stijging van bijna €164,- op jaarbasis. Dit terwijl vorige jaar UMC de premie nog fors verlaagde. Het is vooral opvallend omdat het kabinet ging uit van een verhoging van de premie met €114,- op jaarbasis, terwijl DSW in september aangaf de premies gelijk te houden.

Niet alleen de basisverzekering stijgt sterk bij UMC, ook de premies van de aanvullende pakketten worden verhoogd tot 45%.

Een mogelijke verklaring kan worden gegeven door het feit dat UMC eigenlijk een zorgverzekeraar voor het medisch personeel is, maar vanwege de lage premie vorig jaar veel overige consumenten heeft aangetrokken. Deze zullen de verzekeraar dit jaar waarschijnlijk weer verlaten.

Inzicht in opbouw zorgpremie vanaf 2015 verplicht

Burgers krijgen inzicht in de opbouw van hun zorgpremie. Ze kunnen zien of hun zorgverzekeraar de winst gebruikt om de premie te verlagen. Ook wordt duidelijk hoeveel een zorgverzekeraar kwijt is aan de eigen bedrijfskosten. Dit heeft minister Schippers van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Minister Schippers vindt dat zorgverzekeraars een "maatschappelijke verantwoordingsplicht" hebben aan hun verzekerden.

In een oogopslag moet helder zijn of de winst van het bedrijf is gebruikt om de zorgpremie te verlagen. Ook is te zien of een deel van de premie is gebruikt om de reserves van een zorgverzekeraar te vergroten.

'Zorgverzekering kan honderden euro's goedkoper'

Nederlanders kunnen honderden euro's besparen door kritisch naar hun zorgverzekering te kijken.
Dat stelt Wynand van de Ven, hoogleraar zorgverzekeringen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, tegen NU.nl.

Van de Ven onderzocht met twee collega's de financiële gevolgen van het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Bijna de helft van alle verzekerden bleek achteraf voordeliger uit te zijn als ze het verplicht eigen risico met 500 euro hadden verhoogd.

In het slechtste scenario lijdt de verzekerde 200 euro verlies ten opzichte van een polis zonder verhoogd eigen risico. Maar voor 40 procent van de bevolking geldt dat de zorgkosten het verplichte eigen risico van 375 euro niet overstijgen, waardoor de verzekerde de volledige premiekorting in eigen zak steekt.

Ook gaat van de Ven in op de aanvullende verzekeringen, “Nederlanders zijn zwaar oververzekerd” zo stelt hij, " 90 procent sluit een aanvullende verzekering af, terwijl de minister keer op keer bevestigd heeft dat alle noodzakelijke zorg in de basisverzekering zit." Vaak zijn de kosten die men maakt voor bijvoorbeeld fysiotherapie lager dan de totale jaarpremie van een aanvullende verzekering.

Verder geeft van de Ven aan dat nog een grote groep mensen veel kan besparen door over te stappen, waarbij ze nog moeten letten op de gewenste keuzevrijheid en de contracten van zorgverzekeraars met zorgverleners

| Bron: nu.nl |

Klantenservice zorgverzekeraar snel en slecht

Zorgverzekeraars beantwoorden vragen van klanten snel, maar meer dan de helft van deze antwoorden klopt niet.

Dat meldt de Consumentenbond, die de klantenservices opnieuw heeft onderzocht.

De bond liet testpersonen bellen en mailen met 23 klantenservices en elke vraag werd drie keer telefonisch en drie keer per e-mail gesteld.

Vorig jaar gaven de klantenservices op twee derde van de vragen een fout antwoord en kreeg maar één verzekeraar op dit punt een bijna-voldoende (5,9). Een vraag over een machtiging voor een ooglidcorrectie werd in maar liefst 79 procent van de gevallen fout of onvolledig beantwoord.